Rijstcake

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 18:30

Tijdens lange en zware trainingen en wedstrijden is het van essentieel belang om voldoende te eten. Het is dan ook belangrijk om producten te eten die je enerzijds graag eet en anderzijds veel koolhydraten bevatten. Rijstcakejes zijn enerzijds rijk aan koolhydraten en zijn daarnaast zeer populair bij sporters en vooral dan bij wielrenners. De cakejes zijn bovendien heel makkelijk om thuis te maken. Probeer het dus zeker eens.

 

Ingrediënten (voor 24 cakejes):

 • 500 gram risotto rijst
 • 600 ml water
 • 300 ml sojamelk
 • 75 gram kristalsuiker
 • Snuifje zout

Je kan zelf ook nog producten toevoegen aan de cakejes om ze een bepaalde smaak te geven. Voorbeelden zijn: oreo, speculoos, banaan, rozijnen, pindakaas, …

 

Recept:

 1. Was de rijst in een vergiet totdat het water dat door de rijst loopt helder is.
 2. Doe het water, kristalsuiker, zout en rijst in kookpot met deksel.
 3. Breng de rijst aan de kook. Laat de rijst droog koken. Als de rijst is droog gekookt, proef dan met een klein lepeltje of de rijst gaar is. Indien de rijst nog niet gaar is, voeg dan opnieuw water toe en laat dit opnieuw droog koken. Herhaal dit eventueel tot de rijst gaar is.
 4. Wanneer de rijst gaar is, voeg dan de sojamelk toe en laat opnieuw droog koken. Hierdoor zal de rijst plakkerig worden.
 5. Wanneer de rijst is droog gekookt, kan je eventueel ingrediënten toevoegen om een specifieke smaak te geven aan het rijstcakeje. Zorg ervoor dat het kleine stukjes zijn zodat zich goed kan verdelen over het mengsel. (Indien je graag fruit toevoegt, voeg dit dan toe en laat nadien nog even verder doorkoken.)
 6. Doe het mengsel in een grote ovenschaal en laat 24u in de koelkast staan. Daarna is het klaar om verdeeld en ingepakt te worden.