Sportappelcake

Gepubliceerd op 29 december 2023 om 18:37

Gebak dat op de klassieke wijze wordt bereid, is vrij vetrijk. Voor sporters is het belangrijk om voldoende koolhydraten op te nemen. De voldoende opname van koolhydraten gedurende een dag of training is van essentieel belang omdat tijdens een inspanning de koolhydraten de belangrijkste energiebron zijn voor ons lichaam.

In dit recept wordt het vetgehalte verlaagd door boter deels te vervangen door appelmoes of appelcompote. Daarnaast gaan we het koolhydraatgehalte doen stijgen.

Deze cake is dus ideaal om te eten tijdens of na een training of wedstrijd.

Ingrediënten (voor 10 - 12 sneetjes):

 • 100 gram margarine
 • 2 appels of 100 gram appelmoes/appelcompote
 • 200 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 eieren
 • 200 gram zelfrijzende bloem
 • 2 appels voor de afwerking

 

Bereidingswijze: 

 1. Verwarm de oven voor op 175°C.
 2. Schil 2 appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in kleine stukjes. Doe deze in een pot en zet 3 minuten in de microgolf tot deze gaar zijn. Neem een mixer en mix de appels tot een gladde moes. 
 3. Klop in een grote mengkom de zachte margarine en appelmoes/appelcompote met de suiker en vanillesuiker tot een licht en luchtig mengsel met een garde of mixer.
 4. Splits de eieren. Meng de eierdooiers doorheen het margarine-suikermengsel. Voeg de bloem toe en meng alles tot je een homogeen beslag hebt.
 5. Klop de eiwitten stijf en spatel ze daarna voorzichtig onder het beslag.
 6. Doe het mengsel in een ingevette cakevorm.
 7. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in schijfjes en leg dit bovenop het mengsel in de cakevorm. Duw ze lichtjes in de cake.
 8. Bak de cake 15 min op 175°C in het midden van de voorverwarmde oven.
 9. Verlaag de temperatuur tot 160°C en laat nog 35 – 40 min verder bakken.
 10. Controleer met een metalen prikker of de cake klaar is. Als de prikker droog uit de cake komt, is hij klaar. Anders laat je de cake nog enkele minuutjes verder bakken.
 11. Haal de cake uit de cakevorm en laat hem afkoelen op een rooster. En nu smullen maar!

 

Voedingswaarde: