Vezels

Gepubliceerd op 17 mei 2024 om 17:00

Wat zijn vezels?

Vezels, ook wel voedingsvezels genoemd, is de verzamelnaam voor de groep koolhydraten die niet door onze darmen wordt verteerd of opgenomen. Er zijn verschillende soorten vezels zoals cellulose, pectinen, gommen, resistent zetmeel, lignine, fructo-oligosachariden (FOS) en galacto-oligosachariden (GOS). De verschillende soorten vezels hebben elk een verschillend effect in ons lichaam. 

Welke producten bevatten veel vezels? 

Vezels vinden we terug in plantaardige producten. Producten die rijk zijn aan vezels zijn: volkoren graanproducten zoals volkoren pasta, rijst en brood, maar ook groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten en noten. 

Waarom zijn vezels gezond? 

Vezels hebben heel wat positieve effecten op onze gezondheid. Zo bieden ze bescherming tegen hart- en vaatziekten, kunnen ze helpen bij het voorkomen van diabetes type 2, verlagen ze het risico op darmkanker, zorgen ze voor een goede darmwerking en stoelgang en kunnen ze helpen bij het behouden van een gezond gewicht. 

Advies rondom vezelinname:

De behoefte aan vezels voor een volwassen persoon bedraagt zo'n 30 gram per dag. Deze hoeveelheid kan je bekomen door te kiezen voor producten die vezelrijk zijn zoals hierboven aangegeven. Het is dus belangrijk om regelmatig volkoren graanproducten te eten, dagelijks voldoende groenten en fruit te eten en regelmatig peulvruchten en noten te nuttigen. Kortom, wanneer je eet volgens de aanbevelingen van de voedingsdriehoek zit je vezelinname zeker goed. 

Tot slot is het ook belangrijk om voldoende water te drinken. Een grote hoeveelheid vezels in combinatie met een te lage vochtinname kan constipatie in de hand werken.