De verschillende soorten sportdranken

Gepubliceerd op 14 mei 2024 om 20:04

De 3 soorten sportdranken

Onder de sportdranken zijn er 3 verschillende soorten. Het verschil tussen de sportdranken ligt in hun concentratie aan deeltjes. De 3 verschillende soorten zijn: hypotone sportdranken, isotone sportdranken en hypertone sportdranken. Hieronder leg ik voor elke type sportdrank uit wat hun eigenschappen zijn en wanneer je ze kan gebruiken. 

Hypotone sportdranken

Hypotone sportdranken zijn sportdranken waarbij de concentratie aan deeltjes in de sportdrank lager is dan de concentratie van het bloed in je lichaam. Je kan ze herkennen door te kijken naar het etiket. Hypotone sportdranken bevatten minder dan 4 gram koolhydraten per 100 ml of minder dan 20 gram koolhydraten per 500 ml. Hypotone sportdranken leveren weining tot geen energie, maar wel vocht en eventueel ook zouten. Het meest bekende voorbeeld van een hypotone sportdrank is water. Ook suikervrije sportdranken en ORS-dranken zijn hypotoon. 

ORS-dranken, ook wel hydrodranken genoemd, kunnen bij warme omstandigheden zeer nuttig zijn. Door de aanwezigheid van elektrolyten zoals natrium wordt het vocht sneller opgenomen door je lichaam. Hierdoor zijn ze de beste keuze wanneer het aanvullen van vocht belangrijker is dan het aanvullen van je energievoorraden. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken bij zeer warme omstandigheden, maar vergeet niet om ook voldoende koolhydraten op te nemen door bijvoorbeeld een extra gel of reep te nemen. 

Isotone sportdranken

Isotone sportdranken zijn sportdranken waarbij de concentratie aan deeltjes gelijk is aan die in het bloed. De meeste sportdranken zijn isotoon. Je kan ze herkennen door naar het etiket te kijken. Isotone sportdranken bevatten 4 tot 8 gram koolhydraten per 100 ml of 20 tot 40 gram koolhydraten per 500 ml. 

Isotone sportdranken leveren naast vocht en zouten ook energie onder de vorm van koolhydraten. Dit soort sportdranken zijn de gulden middenweg omdat ze je enerzijds snel hydrateren en anderzijds ook zorgen voor een behoorlijke portie energie. In de volksmond worden dit soort dranken ook wel dorstlessers genoemd. Voorbeelden van isotone sportdranken zijn: 6d isotonic sports drink, Amacx energy drink, ... . 

Hypertone sportdranken

Tot slot bespreken we de hypertone sportdranken. Hypertone sportdranken hebben een concentratie aan deeltjes die hoger is dan de concentratie in je bloed. Ook deze kan je herkennen door naar het etiket te kijken. Hypertone sportdranken bevatten meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml of meer dan 40 gram koolhydraten per 500 ml. Door deze hoge concentratie aan koolhydraten worden dit soort dranken trager opgenomen. Het gevolg is dat de vochtverliezen trager worden aangevuld en het risico op maag- en darmklachten toeneemt. 

Hypertone sportdranken kunnen toch in bepaalde situaties nuttig zijn namelijk in situaties waarbij de nood aan energie groter is dan de nood aan vocht. Bijvoorbeeld in zeer koude omstandigheden kunnen dit soort dranken dus nuttig zijn. Voorbeelden van hypertone sportdranken zijn: energiedranken, Amacx Turbo Drink, 6d Energy sports drink, ... . 

Overzichtstabel