Zoetstoffen

Gepubliceerd op 14 mei 2024 om 20:04

Wat zijn zoetstoffen? 

Zoetstoffen zijn stoffen die voedingsmiddelen zoeter doen smaken zonder dat er suiker wordt toegevoegd. Ze zorgen er dus voor dat producten even zoet smaken maar wel minder energie bevatten. 

Momenteel zijn er 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige van deze zoetstoffen kan je terugvinden in de natuur, andere komen niet voor in de natuur en worden kunstmatig geproduceerd. Zoetstoffen kan je in de ingrediëntenlijst herkennen door hun E-nummer. Voorbeeld van zoetstoffen zijn: aspartaam (E951), isomalt (E953), mannitol (E421), sucralose (E955), ... . 

De verschillende soorten zoetstoffen

Er bestaan 2 verschillende soorten zoetstoffen namelijk polyolen, ook wel extensieve zoetstoffen genoemd, en intensieve zoetstoffen. Het verschil tussen beide soorten leg ik hieronder uit. 

 

Polyolen of extensieve zoetstoffen: 

Polyolen zijn zoetstoffen die half zo zoet tot even zoet zijn als suiker. De smaak van deze zoetstoffen lijkt hard op die van suiker. In vergelijking met intensieve zoetstoffen hebben polyolen geen bijsmaak. Polyolen leveren wel energie, maar dit is ongeveer de helft van de energie die suiker levert. Verschillende polyolen vinden we terug in de natuur zoals in planten, bomen, fruit en paddenstoelen. De meeste polyolen worden echter wel kunstmatig gemaakt. Voor het kunstmatig produceren van deze polyolen vertrekt men meestal van zetmeel en suikers. 

 

Intensieve zoetstoffen: 

Intensieve zoetstoffen zijn zoetstoffen die vele en vele malen zoeter zijn dan suiker. Sommige intensieve zoetstoffen zijn 30 keer zo zoet dan suiker. Andere kunnen tot wel 37 000 keer zo zoet zijn dan suiker. Intensieve zoetstoffen leveren nauwelijks tot geen energie. Dit komt door hun enorme zoetkracht waardoor je van deze zoetstoffen maar een zeer kleine hoeveelheid nodig hebt om de smaak van suiker te evenaren. De meeste intensieve zoetstoffen worden kunstmatig geproduceerd. 

Enkele voorbeelden

Hoe kan je zoetstoffen herkennen? 

De vermelding van zero of light op de verpakking van je product wijst op het gebruik van zoetstoffen. Een vermelding zoals "30% minder suiker" duidt dan weer op het gecombineerd gebruik van suiker en zoetstoffen. Ook in de ingrediëntenlijst kan je terugvinden of er zoetstoffen aanwezig zijn en welke zoetstoffen dit dan juist zijn. Je herkent ze in de ingrediëntenlijst aan de tem "zoetstof" gevolg door het E-nummer of naam van de zoetstof. 

Zijn zoetstoffen gezond of niet? 

Bij een normaal gebruik van zoetstoffen is er geen probleem vanuit de voedselveiligheid. Wanneer je doel gewichtsverlies is, kunnen zoetstoffen een groot verschil maken in energie-inname. Zoetstoffen kunnen echter niet "gezond" genoemd worden omdat ze geen toegevoegde voedingswaarde hebben. Je kiest dus bijvoorbeeld nog steeds beter voor water dan voor light frisdranken. Over de mogelijke fysiologische effecten van zoetstoffen op het lichaam zijn momenteel geen eenduidige wetenschappelijke bewijzen.