Wat eet ik best voor mijn wedstrijd?

Gepubliceerd op 9 april 2024 om 16:34

In de vorige post heb ik jullie uitgelegd wat je best eet de dag voor je wedstrijd. In deze post ga ik jullie meer vertellen over wat je best eet op de wedstrijddag voor je wedstrijd.

 

Wat is belangrijk en waarom? 

Net zoals de dag voor je wedstrijd zijn ook de koolhydraten weer belangrijk op de wedstrijddag zelf. Naast koolhydraten is ook vocht zeer belangrijk voor de wedstrijd. 

Vocht is belangrijk omdat wanneer je onvoldoende gedronken hebt, uitdroging om de hoek loert. Uitdroging is iets dat je als sporter ten allen tijde wil vermijden omdat dit grote negatieve effecten heeft op je prestatie. Zo kan het zorgen voor een verhoogde hartslag, verhoogde lichaamstemperatuur, krampen, sneller vermoeidheidsgevoel, ... . 

Koolhydraten daarnaast zijn dan weer onze belangrijkste energiebron bij inspanningen aan hoge intensiteit en dus ook bij wedstrijden. Door vooraf aan de wedstrijd veel koolhydraten te eten, ga je de koolhydraatvoorraden verder maximaliseren. Door deze voorraden te maximaliseren kan je een hongerklop of "de man met de hammer" vermijden tijdens je wedstrijd. 

 

Hoe pak ik dit het best aan? 

Je laatste maaltijd voor je wedstrijd eet je best zo'n twee tot drie uur voor de start van je wedstrijd. Bij deze laatste maaltijd moet de focus liggen op je koolhydraten. Daarnaast moet deze maaltijd ook makkelijk te verteren zijn om klachten tijdens je wedstrijd te vermijden. Om klachten te vermijden, is de laatste maaltijd best ook laag in vet, eiwit en vezels. Witte boterhammen met confituur kunnen bijvoorbeeld perfect dienen als laatste maaltijd voor je wedstrijd. 

Drink ook voor je wedstrijd voldoende. Hoeveel? Dat is lastig te voorspellen omdat dit individueel verschillend is. Wil je toch weten of je voldoende drinkt? Doe de urinecheck. Deze vind je hiernaast.

Het laatste uur voor je wedstrijd, drink je best nog een drinkbus isotone sportdrank en eet je nog een koolhydraatrijke snack zoals een plak peperkoek, reep, banaan, ... . Op deze manier bevoorraadt je je lichaam nog eens laatste keer voor de wedstrijd met koolhydraten en vocht.