Wat eet ik best voor een training?

Gepubliceerd op 26 januari 2024 om 19:30

In deze blog gaan we eens kijken wat je best voor een training eet. Het is belangrijk om met voldoende energie aan je training te starten. Op deze manier zorg je ervoor dat je jouw training zo goed mogelijk kan uitvoeren. 

 

Wat is belangrijk?

De maaltijd of snack die je neemt voor je op training vertrekt, is best rijk aan koolhydraten. Koolhydraten en vetten zijn tijdens een training de belangrijkste energiebronnen voor ons lichaam. Vetten zijn voldoende aanwezig in het lichaam onder de vorm van vetweefsel. Koolhydraten daarentegen zijn maar beperkt aanwezig. Het is dus belangrijk om voor en tijdens je training ervoor te zorgen dat deze voorraad niet uitgeput raakt. 

Daarnaast willen we eiwitten en vetten beperken in de maaltijd/snack vlak voor je training. De reden hiervoor is dat deze lange tijd in de maag blijven om te verteren. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan die een negatief effect kunnen hebben op de kwaliteit van de training. Concreet beperk je dus best producten zoals choco, salami, paté, kipcurry, pesto, roomsauzen, ... .

Indien je snel te maken krijgt met maag- en darmklachten, is het aan te raden om ook vlak voor je training de vezels te beperken. Beperk in dat geval producten zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten, noten, zaden, pitten, peulvruchten, ... . Indien je niet snel maag- en darmklachten ondervindt, is er geen reden om vezelrijke producten te vermijden voor je training. Ze zitten namelijk vol nuttige voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels, ... die zeer nuttig zijn voor jou als sporter. 

Tot slot is het ook belangrijk dat je voldoende drinkt voor je training. Op die manier voorkom je dat je al uitgedroogd vertrekt op training. Uitdroging heeft een negatieve invloed op je prestaties en dus ook op je training. Drink voor je gaat training ongeveer 500 ml water. Drink daarnaast ook voldoende tijdens je training. De algemene richtlijn is om 500 ml per uur te drinken. Bij koude temperaturen kan dit wat minder zijn, maar bij warme temperaturen is dit best meer. 

 

Hieronder vindt je enkele voorbeelden van maaltijden/snacks die je voor een training zou kunnen eten. 

  • Brood met honing, confituur, siroop of jam. 
  • Pannenkoeken met honing, suiker, ...
  • Havermout met halfvolle melk of halfvolle yoghurt
  • Pasta/rijst met groenten en mager vlees/vis 
  • Ontbijtgranen met melk 
  • Rijstwafel, maïswafel, ...
  • ... 

 

Hoeveel moet ik eten voor een training?

Hoe dichter je eet bij je training, hoe kleiner je maaltijd best is. Eet je dus drie uur voor je training, dan kan je nog een normale hoeveelheid van je maaltijd eten. Eet je vlak voor je training, dan eet je best maar een kleine hoeveelheid. Je zou een deeltje kunnen eten voor je training en het overige opeten na je training als herstelmaaltijd. 

Vermijd dus vlak voor je training een grote maaltijd. Dit kan zorgen voor maagklachten waardoor klachten kunnen ontstaan. Dit kan dan weer een negatief effect hebben op de kwaliteit van je training. 

Bekijk het daarnaast ook vooral in functie van jouw sport. Sporten waarbij je lichaam veel schokken krijgt zoals lopen, voetbal, basketball, handbal, hockey, BMX, zwemmen, … zijn gevoeliger voor het krijgen van maag- en darmklachten. Je kan dan beter een kleinere maaltijd nemen ongeveer anderhalf tot twee uur voor je training. 

 

Conclusie

Het is belangrijk voor je training nog een maaltijd/snack te eten die rijk is aan koolhydraten en daarnaast arm is aan eiwitten en vetten. Indien je snel maag- en darmklachten krijgt, kan je ook de vezels beperken. Om klachten te voorkomen tijdens je training is het ook belangrijk om de hoeveelheid af te stemmen op het moment dat je eet. Eet je vlak voor je training, eet dan een kleinere maaltijd/snack. Eet je langer dan twee uur voor je training dan kan je wel een gewone hoeveelheid eten. Bekijk het daarnaast ook per sport. Ga je lopen of zwemmen, dan eet je best niet vlak voor je training. Wanneer je gaat fietsen, is dit vaak minder een probleem en kan je wel nog iets eten vlak voor je training. Drink tot slot voor je training 500 ml water om uitdroging te voorkomen. Drink ook tijdens je training voldoende. De algemene regel is 500 ml per uur.