Wanneer je boodschappen gaat doen, zie je de nutri-score overal. Op verpakkingen, prijsetiketten, promofolders, ... . Het label is ontstaan in Frankrijk en sinds 2018 kan je het ook in België terugvinden. In deze blog gaan we wat dieper in op de nutri-score. We gaan kijken wat het juist is en hoe je de nutri-score het best kan gebruiken.
Wat is het?
De nutri-score is een visuele weergave van de voedingswaarde van het product. De nutri-score houdt rekening met een aantal eigenschappen. Zo houdt het rekening met positieve eigenschappen zoals het gehalte aan eiwitten, vezels, fruit, groenten en noten. Daarentegen houdt het ook rekening met negatieve eigenschappen zoals het gehalte aan energie, suikers, verzadigde vetten en zout. De voedingswaarde wordt uitgedrukt door een combinatie van een kleur en een letter. Deze combinatie geeft aan welke voedingsmiddelen een betere samenstelling hebben dan andere binnen dezelfde productgroep. Donkergroen staat voor de beste voedingswaarde en zijn dus te verkiezen producten. Rood daarentegen staat voor de slechtste voedingswaarde en zijn producten die best beperkt worden.
Hoe gebruik je best de nutri-score?
De nutri-score kan gebruikt worden om producten uit dezelfde productgroep met elkaar te vergelijken en zo de betere keuze te maken. Met de nutri-score kan je bijvoorbeeld verschillende soorten koeken met elkaar vergelijken of verschillende kant-en-klare maaltijden vergelijken om zo toch de beste keuze te kunnen maken. De nutri-score gebruik je best vooral voor producten die tot de rode bol behoren van de voedingsdriehoek. Kijk eerst waar het product staat in de voedingsdriehoek. Staat het in de rode bol? Gebruik dan de nutri-score om het product te kiezen met de beste samenstelling. Hou dus steeds de voedingsdriehoek in het achterhoofd wanneer je boodschappen doet.
Producten met een donkergroene A zijn dus niet meteen gezond maar hebben een betere samenstelling dan een product met een D of E score.