Aardappelchips VS groentechips

Gepubliceerd op 19 januari 2024 om 19:00

Chips, een lekkere en knapperige snack die voor veel mensen een vaste waarde heeft bij een aperitief, film of gewoon s' avonds bij de tv. Wanneer mensen een gezond alternatief zoeken, komen ze vaak uit bij groentechips. "Het bestaat voornamelijk uit groenten dus het zal wel gezond zijn." In deze blog gaan we eens kijken of die stelling wel degelijk klopt en of er nog andere goede alternatieven zijn. 

Vetgehalte

Het vetgehalte van aardappelchips en groentechips is gelijk. Dit komt doordat zowel aardappel- als groentechips worden gefrituurd in zonnebloemolie. Doordat ze worden gefrituurd in zonnebloemolie, is chips rijk aan onverzadigde vetten. Dit soort vetten zijn goed voor het hart en bloedvaten. Maar, doordat aardappel- en groentechips zeer veel van dit soort vetten bevatten, leveren ze ook een grote hoeveelheid calorieën. Bijna een derde van chips zijn vetten, hierdoor levert chips heel veel calorieën aan omdat 1 gram vet 8 kilocalorieën bevat. In 100 gram groente- of aardappelchips zitten dus ongeveer 500 kilocalorieën. 

 

Zout

Groentechips bevat net zoals aardappelchips veel zout. Beide bevatten ongeveer 1,2 gram zout per 100 gram chips. Dit is best veel, zeker als je weet dat de aanbeveling rond zout maximaal 6 gram per dag is. Het is aangeraden om zout te beperken doordat een te veel aan zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Een te hoge bloeddruk verhoogt daarnaast het risico op hart- en vaatziekten. 

 

Koolhydraten

Aardappelchips bevat van nature meer koolhydraten dan groentechips. Het is wel belangrijk om op te merken dat het voornamelijk gaat over zetmeel. Zetmeel is complexe koolhydraat en heeft positieve effecten op de gezondheid. Zo zou het kunnen zorgen voor daling van het LDL-cholesterol of ook wel slechte cholesterol genoemd in de volksmond. 

Wanneer we kijken naar de hoeveelheid suiker die aanwezig is in aardappelchips en groentechips, zien we dat groentechips fors meer suiker bevat dan aardappelchips. Groentechips wordt meestal gemaakt van biet, wortel, pastinaak en zoete aardappel. Deze producten bevatten van nature al suiker. Doordat de groenten worden gefrituurd verliezen ze vocht, hierdoor bevat groentechips meer koolhydraten en suiker dan verse groenten. 

 

Conclusie

Groentechips is niet beter dan de standaard aardappelchips. Groentechips bevat net zoals aardappelchips veel calorieën en zout. 

Maar er is een "gezonder" alternatief. Enkele jaren geleden kwam de Oven Baked Chips op de markt. Dit soort chips wordt niet meer gefrituurd in zonnebloemolie, maar wel gebakken in de oven. Hierdoor is de hoeveelheid vet 50% lager. Dit zorgt ervoor dat Oven Baked Chips ook minder kilocalorieën aanbrengen. Oven Baked Chips bevat echter wel ook een grote hoeveelheid zout.

Heb je eens  zin in chips? Geniet er dan vooral bewust van en kies de soort chips die jij het lekkerst vindt. 

 

Hieronder kan je nog overzicht vinden van de verschillende soorten chips en hun belangrijkste voedingswaarden.