7 voedingstips voor tijdens de examens.

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 19:00

Voor de meeste studenten is het momenteel examentijd. Het belang van een gezonde voeding tijdens de examenperiode wordt vaak onderschat. Om die reden maakte ik deze week een post met voedingstips voor tijdens de examens. Heel veel succes met de tips en vooral met het studeren!

1.   Eet voldoende, maar overeet je niet

Zorg dat je dagelijks voldoende eet. Je hersenen hebben dagelijks een gezonde portie energie nodig. Wanneer je te weinig eet, zal je sneller moe worden en je moeilijker kunnen concentreren. Eet je te veel, dan zal je je loom voelen en ook moeilijker kunnen concentreren.

2.   Zorg voor een gezonde portie energie

Streef ernaar om je energie zoveel mogelijk uit gezonde voeding te halen. Haal je energie bijvoorbeeld uit volle graanproducten zoals volkoren brood, havermout, muesli, volkoren pasta, zilvervliesrijst, gekookte of gestoomde aardappelen, … . Als tussendoortje kan je bijvoorbeeld kiezen voor wat yoghurt, een stuk fruit, handje noten, tas soep, snoepgroenten, … . Deze producten bevatten naast een portie energie ook heel wat vitaminen en mineralen.

Eet daarnaast ook voldoende fruit en groenten. Fruit en groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen. Een tekort aan vitaminen en mineralen wil je absoluut vermijden tijdens de examens want dit kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, … .

3.   Eet niet tussen je boeken

Neem voor elke maaltijd voldoende tijd. Gebruik elke maaltijd als ontspanningsmoment. Probeer om dagelijks 3 hoofdmaaltijden en 2 tot 3 tussendoortjes te nemen.

4.   Drink voldoende

Drink elke dag voldoende. Streef ernaar om dagelijks 1,5 liter water te drinken. Op deze manier voorkom je een tekort aan vocht. Een tekort aan vocht heeft namelijk negatieve effecten op je fysieke en mentale fitheid. Dus ook op je concentratievermogen.

Overdrijf daarnaast niet met thee of koffie. Ze bevatten theïne/cafeïne. Deze stoffen kunnen je waakzaamheid en concentratievermogen verbeteren. Je overdrijft best niet met thee en koffie want een te veel aan theïne/cafeïne kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen, … . Stop daarom s’avonds op tijd met het drinken van thee en koffie zodat je slaap niet in gevaar komt.

5.   Vermijd energiedranken

Energiedranken bevatten naast cafeïne ook veel suiker. Een te veel aan cafeïne werd hierboven al uitgelegd. Een te veel aan suiker kan daarentegen ook negatief werken. Het kan leiden tot energiedips waardoor je vermoeidheid alleen maar toeneemt.

6.   Beperk zware en vette maaltijden

Je beperkt zware en vette maaltijden best zoveel mogelijk. Deze verteren trager waardoor ze je een slap gevoel kunnen geven. Ook tussendoortjes zoals chocolade, chips, gebak, … kunnen je dit gevoel geven. Heb je toch zin in dat stukje chocolade? Dan kan dat zeker, maar eet dan niet de volledige reep op.

7.   Eet voldoende vette vis

Net zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten, … bevat ook vis een heleboel nuttige voedingsstoffen. In vette vis vinden we omega-3-vetzuren terug. Deze stof ondersteunt een goede werking van de hersenen.

Eet dus 1 tot 2x/week vis waarvan minimaal 1x/week vette vis.