Feit of fabel? "Koolhydraten maken je dik"

Gepubliceerd op 23 februari 2024 om 19:00

Koolhydraten worden vaak aanzien als “dikmakers” of “slecht voor het lichaam”. In deze blog gaan we eens kijken of dit nu eigenlijk wel klopt. 

 

Maken koolhydraten je dik? 

Je gewicht stijgt niet door het eten van één bepaalde voedingsstof. Je gewicht stijgt wanneer je meer energie (calorieën) eet dan je lichaam verbruikt. Je lichaam zal het teveel aan energie dan opslaan als reserve wat ervoor zorgt dat je gewicht stijgt. Je gewicht stijgt dus niet door koolhydraten, maar wel doordat je in totaal meer energie eet dan je effectief verbruikt. Probeer vooral om gezonde koolhydraatbronnen te eten die naast koolhydraten ook nog vele andere nuttige stoffen bevatten. Wat we verstaan onder een gezonde koolhydraatbron, lees je verder in deze blog. 

 

Waarom en hoeveel koolhydraten heeft je lichaam nodig? 

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Koolhydraten zijn dus niet slecht, schadelijk of ongezond voor ons lichaam. Ze geven ons lichaam net energie. Deze energie gebruiken webom te praten, te denken, te bewegen, ... . Vooral voor onze hersenen zijn koolhydraten belangrijk omdat ze enkel energie kunnen halen uit glucose (= meest eenvoudige koolhydraat) en niet uit vetten of andere voedingsstoffen. Wanneer er te weinig koolhydraten aanwezig zijn in ons lichaam, gaat ons lichaam deze zelf aanmaken. Dit doet het door eiwitten in het lichaam af te breken en om te zetten naar glucose. Dit kan leiden tot een afname in spiermassa wat we absoluut willen vermijden. 

Aangezien koolhydraten de belangrijkste energiebron zijn, wordt er aanbevolen om 50 tot 55% van de totale energie die je eet op een dag afkomstig te laten zijn van koolhydraten. Deze aanbeveling geldt voor mensen die niet intensief sporten. Voor personen die intensief sporten liggen deze percentages nog hoger omdat tijdens inspanningen koolhydraten de belangrijkste energiebron zijn.

 

Wat voor soort koolhydraten eet je best? 

Het is belangrijk je koolhydraten te halen uit gezonde producten die we terugvinden in de voedingsdriehoek. Voorbeelden van gezonde koolhydraatrijke producten zijn: volkoren brood, volkoren pasta, volkoren rijst, aardappelen, groenten, fruit en peulvruchten. Al deze producten bevatten naast koolhydraten ook nog vele andere nuttige stoffen voor het lichaam. Hierdoor hebben ze een positief effect op je gezondheid. Zo verlagen ze bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten. 

In de rode bol vinden we ook heel wat koolhydraatrijke producten terug zoals frisdranken, snoep, koeken, vruchtensappen, ... . Deze producten beperken we best zoveel mogelijk omdat ze enerzijds veel suiker bevatten en anderzijds weinig tot geen andere nuttig stoffen bevatten. Producten die we in de rode bol terugvinden hebben een negatief effect op je gezondheid en beperk je best zoveel mogelijk. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer eens mag snoepen of een glas cola mag drinken, maar beperk het en geniet er vooral bewust van.